Schenken, hoe regel je dit goed

administratie veenendaalIedereen schenkt weleens iets weg. Gaat het om schenkingen met een grotere waarde, dan zijn er een aantal voorwaarden en regels in de wet vastgelegd.

Hieronder in het kort wat aandachtspunten wanneer je overweegt om een schenking te doen. Houd er rekening mee dat het een ingewikkelde materie is. Wil je het goed regelen, dan is het vrijwel altijd nodig om een notaris in te schakelen. Dit voorkomt teleurstellingen achteraf.

 

Voorwaarden

De schenker moet handelingsbekwaam zijn, dus tenminste 18 jaar oud en niet onder bewind of curatele staan. Anders is er toestemming voor nodig.

Ook moet een schenking uit vrije wil, uit vrijgevigheid gebeuren. In geval van misbruik heeft de schenker (of zijn nabestaanden) zelfs het recht om de schenking terug te eisen.

Echtgenoten moeten elkaar toestemming geven voor het doen van schenkingen. Je mag dus niet op eigen houtje grote bedragen weggeven.

Schenken en de Successiewet

Bij een schenking krijg je ook te maken met de belastingdienst. De regel is dat degene die de schenking ontvangt betaalt, maar er zijn vrijstellingen:

Kinderen mogen in 2012 een bedrag van € 5030 belastingvrij ontvangen. Voor alle anderen is het maximale bedrag € 2012.

Kinderen tussen 18 en 35 jaar hebben zelfs een eenmalige grote vrijstelling van € 24.144. Onder bepaalde voorwaarden (bijvoorbeeld voor studie of aankoop eigen woning)  is het maximale bedrag zelfs € 50.300.

Schenkingen tussen echtgenoten onderling komen ook voor: als je op huwelijkse voorwaarden getrouwd bent, kan de een veel rijker zijn dan de ander. Wanneer je dan besluit dit om te zetten in gemeenschap van goederen, kan dit belastingvrij.

Kijk verder op Belasting en Schenken voor meer informatie op het gebied van schenkbelasting.

Spijt achteraf

Je kunt niet in de toekomst kijken.

Wil je een schenking doen, maar weet je niet zeker of degene die de schenking krijgt goed zal omgaan met de schenking? Of weet je niet of je het zelf nog eens nodig hebt? Het is mogelijk om een herroepelijke schenking te doen, dan is het altijd mogelijk om de schenking terug te vorderen.

Ook kun je schenken onder bewind. Je houdt dan zelf de zeggenschap over het geld, maar wettelijk gezien is de ontvanger al eigenaar, het bedrag moet dus ook meegenomen worden voor de inkomstenbelasting. Bij minderjarigen moeten de wettelijk vertegenwoordigers (meestal de ouders) toestemming geven.

Doe je een schenking aan iemand die in gemeenschap van goederen getrouwd is, houd er dan rekening mee, dat bij een eventuele echtscheiding de helft van de schenking naar de andere partner gaat. In dit geval is een uitsluitingsclausule een mogelijkheid.

Schenken en overlijden

Schenkingen binnen 180 dagen voor het overlijden van de schenker maken deel uit van de erfenis. Dit betekent dat de ontvanger de schenking moet ‘teruggeven’. Regel de schenking daarom op tijd.

Notaris

Zoals al eerder genoemd: wil je een schenking goed regelen, ga dan naar de notaris. Zoek een notaris die bij je past en bereid je goed voor. Wat wil je precies en welke vragen zijn er nog meer?

Hans van der Knijff CB


Reacties zijn gesloten.