Pepernoten en fiscaliteiten

fiscaliteit

 

De vakantie is voorbij, pepernoten liggen in de winkels, Prinsjesdag komt er aan, alles wijst erop dat het jaar aan het opschieten is.

 

En zoals ze graag meer pepernoten verkopen dan wat op 5 december, zo is er meer plezier te beleven met fiscale tips en trucs dan alleen in december.

 

 

Afgelopen tijd doken er al de eerste op. Wij zetten ze even voor u op een rijtje:

  • Box 3 vermogen? Betaal uw belastingschulden.
  • Wisselend inkomen? Betaal hypotheekrente vooruit.
  • Benut de schenkingsvrijstellingen

Box 3 vermogen?

Betaal uw belastingschulden

Hebt u zoveel pepernoten dat u in box 3 belasting betaald?

Betaal dan eerst uw Belastingschulden af. Belastingschulden tellen niet mee in box 3, dus betalen loont. Hebt u geen belastingschulden? Hebt u een IB onderneming, controleer dan of uw voorlopige aanslag hoog genoeg is. Schulden aan uw BV vallen wel in box 3.

Wisselend inkomen? Betaal hypotheekrente vooruit

Het middelen van inkomen is een goede manier om sterk wisselende inkomens gelijk te trekken en belasting te besparen. Maar ook het vooruitbetalen van hypotheekrente kan aantrekkelijk zijn. Let wel op de voorwaarden, u kunt maximaal zes maanden vooruit betalen.

Benut de schenkingsvrijstellingen  

U mag elk jaar belastingvrij schenken aan uw kinderen. Voor 2015 is het vrijgestelde bedrag € 5.277. De schenking verlaagt uw vermogen in box 3. Ook worden uw kinderen blij als u pepernoten uitdeelt. Het is zelfs eenmalig mogelijk om € 25.322 te schenken zonder belasting te betalen.

Uw kind moet dan wel tussen de 18 en 40 jaar zijn. Schenkt u belasting boven de vrijgestelde bedragen dan moet er belasting worden betaald. Het tarief hiervoor ligt tussen de 10% en 40%.

Wat doet u met uw pepernoten?

Bovenstaande tips zijn slechts een kleine selectie van de mogelijkheden. Ook voor uw situatie bestaat een optimale fiscale positie. En net als bij pepernoten is er geen reden om te wachten tot het december is.


Reacties zijn gesloten.