Boekhouden? Dat kun je zelf!

Je bent ondernemer of je bent van plan om voor jezelf te gaan beginnen. Als je een eigen bedrijf hebt, ben je daar zelf verantwoordelijk voor, daar hoort ook de boekhouding bij.

Dit is niet alleen een verplichting voor de Belastingdienst, maar ook belangrijk voor jezelf. Je wilt toch weten wat je verdient en wat je uitgeeft aan kosten. Hierdoor kun je als het nodig is tijdig bijsturen. Een goede administratie geeft inzicht in je bedrijf. Uiteindelijk werk je toch om geld te verdienen om van te leven en leuke dingen te doen.

De meeste ondernemers besteden hun boekhouding toch het liefst helemaal uit, want:

  1. De accountant zegt dat ik het beter aan hem kan overlaten, ieder zijn vak;
  2. Het is heel moeilijk, dit gaat me echt niet lukken;
  3. Het is saai en vervelend;
  4. Het kost veel tijd en waar haal ik tijd vandaan?

Laat ik je uit de droom helpen, van het bovenstaande is helemaal niets waar:

  1. De accountant levert je cijfers veelal te laat aan om er iets mee te kunnen doen.
  2. Het is helemaal niet moeilijk, ik kan het (!), jij kunt het ook leren. En je kunt niet vooraf weten dat het moeilijk is, ik verzeker je dat het anders is als je het eenmaal hebt geprobeerd.
  3. Het lijkt saai, maar wordt echt leuk als je het gaat beheersen. En is jouw vak dan saai en vervelend? Daar gaat het juist over!
  4. Het kost net zoveel tijd als je er zelf voor over hebt, bovendien zeg ik niet dat je álles zelf moet doen.

Wat moet je weten?

Het begint allemaal met kennis van omzet en kosten.

Het is belangrijk dat je precies weet wat er binnenkomt en wat er uitgaat. Zorg ook dat je het tijdig weet, bijvoorbeeld door maandelijks je boekhouding bij te werken. Je kunt alleen je bedrijf sturen als je weet waar je mee bezig bent.

Als je begint met het bijhouden van je inkomsten en uitgaven zul je zien dat je al meer inzicht gaat krijgen.

Je hebt een basiskennis nodig om je cijfers te kunnen interpreteren. Het kunnen interpreteren van je cijfers geeft jou alle instrumenten om te sturen naar jouw doelen.

Dus: inkomsten en uitgaven in kaart brengen is de basis!

Keuzes maken

Als je voldoende zicht op je financiën hebt en zelf alle grip houdt op het reilen en zeilen van je bedrijf kun je de keuze gaan maken: wat doe ik zelf  en wat besteed ik uit?

Zelf ben ik er een voorstander van de jaarstukken en aangifte inkomstenbelasting te laten doen door een goede boekhouder/belastingadviseur (bel: 0318 507 061). Ook kun je na afloop van een jaar even je omzetbelasting laten nalopen.

Verder kun je eenvoudig alles zelf leren en doen: iedere week of maand alles bijwerken is het begin! Ook de driemaandelijkse BTW-aangifte kun je prima zelf doen.

Maak gebruik van een goed boekhoudpakket (zie de aantrekkelijke korting op de site: www.adfiscalia.nl) Dit kan je heel veel tijd  besparen (die je dan weer voor je bedrijf kunt gebruiken!)

Overigens kan één uur uitleg / cursus kan veel kosten besparen!

Een goede boekhouder vinden

De ene boekhouder is de andere niet. Gun jezelf een goede boekhouder. Natuurlijk, een goede boekhouder kost geld, maar hij helpt je ook het maximale uit je bedrijf te halen, door te zorgen voor bijvoorbeeld een correcte aangifte en gebruik te maken van alle mogelijke aftrekposten. Maar hoe vind je een goede boekhouder? (wie zoekt kent Adfiscalia niet, wie Adfiscalia kent zoekt niet…)

Selecteer het liefst een kantoor bij jou in de buurt en ga daar op bezoek. Je krijgt al snel een algemene indruk van het kantoor, maar vraag ook een prijsopgave en – belangrijker nog – vraag wat je voor dat bedrag krijgt en of er misschien nog kosten bij komen. Laten we duidelijk zijn!

De boekhouder moet ook als mens bij je passen. Hij moet naast je staan en zich in kunnen leven in jouw bedrijf. Vanzelfsprekend toch?

Stel jezelf verder de vraag of je het belangrijk vindt dat je boekhouder gemakkelijk bereikbaar is. Als je een boekhouder hebt die dit als bijbaantje heeft, kun je niet van hem verwachten dat hij direct beschikbaar is als jij hem nodig hebt…………………………. Ongewenst !

Jij bent goed in jouw vak, je moet ook van je boekhouder kunnen verwachten dat hij goed is in het zijne. Er zijn nog steeds boekhouders die denken dat een ZZP-er geen ondernemer is en dus ook geen recht heeft op diverse aftrekposten. Daar gaat jouw geld…

Waarom langer zoeken?

Bel met Adfiscalia en maak een afspraak voor een kennismakingsgesprek met Hans van der Knijff (tel. 0318-507061). Uiteraard is het eerste gesprek altijd vrijblijvend en gratis.

 

PS 1: Download het gratis E-book: “Snel eenvoudig boekhouden” !

PS 2: Uitstel is weggooien van geld! Onderneem NU aktie !


Reacties zijn gesloten.